Sparer 150.000 på å bytte til fjernvarme og -kjøling
6. juli 2019
Med store årige besparelser i sikte var valget enkelt for Arnfinn Bakke på Hønefoss. Nå er næringsbygget han eier på Hvervenkastet blitt Vardar Varmes kunde nummer 400. 

- Det er mye moro man kan gjøre med 150.000 kroner, sier Arnfinn Bakke til Ringerikes Blad.

Det er anslaget han gir for årlig økonomisk besparelse ved å erstatte elekrisitet med fjernvarme og -kjøling i Osloveien 75, næringsbygget på Hvervenkastet som i dag huser Sport1 og Hageland. 

Kjøling og miljø

Men prisen var ikke det eneste argumentet for å blir "jubileumskunde" hos Vardar Varme.

- Miljøaspektet er viktig, i tillegg til at Vardar Varme også tilbyr kjøling, sier Bakke og sier kjøling var ekstra viktig med fjorårets ekstremt varme sommer friskt i minne.

- Det var det viktig for meg å gi butikkbetjeningen i bygget et godt inneklima. At de er lokale, og har vist seg å være gode samarbeidspartnere som jeg kan ha tillit til, har også vært et stort pluss, sier Bakke før han også trekker fram moderne teknologi og smarte løsninger.

- De kan jo stille temperaturene via mobilen i dag, sier han imponert.

Langsiktig plan

Bakke er et godt eksempel på hvordan fjernvarme på Hønefoss ha utviklet seg de siste årene - fra å være en varmeleverandør til å tilby et bredere spekter av løsninger. Det merkes også på veksten i selskapet, som nå teller 14 ansatte. I 2018 økte omsetningen med 14 prosent.

Gudbrand Bergsund, markedssjef i Vardar Varme AS, mener selskapet er godt posisjonert til å tilby grønn energi til kunder som må kvitte seg med oljekjeler før oljefyringsforbudet trer i kraft fra nyttår. Også oljefyring på byggeplasser, som blir forbudt fra 2022, kan fjernvarmenettet erstatte.

I grafikken under kan du se hvilke kilder som fjenvarmeanlegget på Hønefuss henter energien fra, i hovedsak skogsflis fra nærliggende områder. Å utnytte denne til oppvarming vinterstid gir en betydlig avlastning av kraftnettet i området.


- Dette er definitivt kortreist og lokalt. Og så er det positivt for byen, og utrolig framsynt av Ringerike kommune. Her har vi kommet mye lenger enn mange andre kommuner i landet, sier Bergsund til Ringerikes Blad.
 

KALENDER